Често задавани въпроси

Регистрация

Българският национален панел е място, където се регистрират интернет потребители, които искат да участват в проучвания на пазара и на общественото мнение. Българският национален панел се управлява от дружеството Český národní panel, s.r.o („Чешки национален панел” ООД) и представлява съвместен проект на учредителите на това дружество - чешките изследователски агенции: Nielsen Admosphere а.s., NMS Market Research s.r.o. и STEM/MARK a.s. Наши клиенти са български и чуждестранни изследователски агенции, университети, изследователски центрове и държавни институции.

Получавате възможност да изразявате мнението си по различни теми и да получавате интересни награди от нашия каталог, пари или възможност да допринесете за каузите на благотворителни организации, с които сътрудничим, като дарите пари, които сте спечелили като награда за участието си в изследвания.

Всеки, който е навършил 15 години, живее на територията на Република България и желае да участва в интернет проучвания на пазара и общественото мнение.

Просто въведете Ваш валиден имейл адрес (след като кликнете на „Регистрация”, вдясно на нашата начална страница), изчакайте нашия имейл и честно попълнете регистрационния формуляр. Не е разрешено да се регистрирате повече от един път.

Нямате право да участвате едновременно в повече от един от нашите панели (Чешки, Словашки, Полски или Унгарски национален панел). Моля, изберете държавата, в която живеете.

За да участвате в изследвания, имате нужда само от обикновен настолен компютър или лаптоп с интернет връзка и интернет браузър с позволени Cookies, JavaScript и инсталиран Adobe Flash. Не препоръчваме използването на браузър Internet Explorer, тъй като може да не е съвместим с някои от въпросниците. Препоръчваме Mozilla Firefox или Google Chrome – актуални версии, без добавени програми, които могат да попречат на правилното функциониране на въпросниците (напр., да блокират възпроизвеждане на видеоклипове, погрешно да разчетат съдържанието на проучването като „реклама” и да го блокират и т.н.).

Лични данни

За да поддържаме високото качество на нашите изследвания, имаме нужда от участници в Панела, които честно попълват истинската информация за себе си. Интересуваме се от социо-демографски характеристики като пол, образование, възраст и други, за да познаваме структурата на Българския национален панел и да избираме за Вас най-подходящите изследвания, в които да участвате.

След това Вие ще използвате номера си като елемент за сигурност, когато променяте данни в профила си или потвърждавате поръчки за предоставяне на награди. Ако изрично не изявите желание да участвате в телефонни изследвания, няма повече да Ви звъним.

Внимателно защитаваме и обработваме цялата лична информация, която ни предоставяте, така че да не може да бъде използвана от неупълномощено лице. Най-строго спазваме европейския Общ регламент за защита на личните данни.

Само упълномощени и обучени служители, които управляват Българския национален панел имат достъп до личните данни, които ни предоставяте. Не е възможно личните Ви данни да попаднат в ръцете на трети лица. Също така, личните Ви данни не са достъпни в интернет.

Членство в панела

Ще Ви изпращаме по имейл покани за участие в конкретни изследвания. Просто кликнете върху бутона „Стартиране на проучването” в имейла или в раздела Изследвания и точки в профила Ви на нашия сайт www.nacionalenpanel.bg и следвайте инструкциите. Поканите ни за участие в изследвания няма да са редовно, а от време на време, в зависимост от текущото търсене на нашите клиенти за респонденти с Вашите характеристики, т.е. според целевата група на проучването. За да получавате покани по-често, е нужно да предоставите пълна и вярна информация за себе си във Вашия профил.

Участие в изследване означава да попълните онлайн въпросник, за който сте получили покана. Времето, необходимо за попълване, зависи от броя на въпросите - обикновено варира от 1 до 25 мин. Ще Ви информираме за предполагаемото време за попълване преди да влезете в изследването. Обаче, въпросникът може да свърши по-рано, в случай, че не отговаряте на някое от допълнителните условия за участие или ако в проучването вече са участвали достатъчен брой респонденти с Вашите характеристики. Препоръчваме Ви да попълвате въпросника без прекъсване, тъй като обикновено той не може да бъде отварян многократно.

Ще се радваме да участвате във всички изследвания, за които Ви поканим. Разбира се, не е задължително. Ако знаете, че за известно време няма да имате възможност да участвате в изследвания (например, по време на почивка), използвайте опцията временно да спрете акаунта си, в настройките на Вашия профил. В случай, че многократно не отговаряте на поканите ни за участие в изследвания, системата ни автоматично ще намали поканите към Вас.

След регистрацията ще получите имейл за потвърждение. На следващия ден може да очаквате първата ни покана за участие в проучване. След това наш служител ще се свърже с Вас по телефона за удостоверяване на регистрацията Ви, а следващите покани ще са в зависимост от интереса на нашите клиенти. По изключение ще получавате имейли с важна информация за Вашето членство. Никога не изпращаме спам.

Вафли и награди

Всяко изследване се оценява с определен брой „точки”, според дължината и сложността на изследването. Можете да размените спечелените точки за пари или да ги дарите за една от благотворителните организации, с с които сътрудничим.

Точките се конвертират в съотношение 1:134 (за 134 точки получавате 1 лев), т.е. за събрани 2010 точки получавате 15 лева.

Доходът, който получавате от участието си в изследванията на Българския национален панел се включва в данъчната Ви декларация. За повече информация, моля вижте тази статия: https://nra.bg/wps/portal/nra/nachalo.

Новият член трябва да отговаря на условията, изброени в секцията „Покани нов член“.
След това ще добавим съответната награда към Вашата сметка.

Промени в акаунта

Влезте с Вашето потребителско име и парола на www.nacionalenpanel.bg и отворете раздела Настройки на профила - икона на зъбно колело. Там можете да промените Вашия имейл адрес, парола, временно да спрете членството си и т.н.

Кликнете върху бутона Забравена парола, който се намира близо до „Вход”, горе в дясно на уеб сайта www.nacionalenpanel.bg. Въведете имейл адреса, на който получавате известия от нас. До 10 минути ще получите имейл с инструкции как да продължите. Ако не получите имейла във входящата си поща, моля, проверете папката за спам.

Влезте в раздел Профил и Лични данни на уеб сайта www.nacionalenpanel.bg. Там има и някои данни, които не може да редактирате сами. Ние с удоволствие ще ги актуализираме, ако се свържете с нас чрез формата за контакт или ни пишете на podkrepa@nacionalenpanel.bg.

Номер на банкова сметка не може да се редактира в профила. Вие въвеждате номера на банковата си сметка, когато нареждате да Ви преведем пари и ние го използваме само за конкретното плащане.

Ще се радваме да останете активен член на Българския национален панел и да споделяте мненията си с нас колкото е възможно по-дълго. Ако все пак решите да напуснете, влезте с потребителското си име и парола на www.nacionalenpanel.bg и отворете раздела Настройки на профила - икона на зъбно колело. Там лесно може да прекратите членството си. От съображения за сигурност членството не може да се прекрати чрез имейл, изпратен до „техническа поддръжка” или чрез формата за контакт. Ако не сте активни повече от една година, запазваме си правото да прекратим членството Ви в Панела.

Разрешаване на проблем

Имейлът за потвърждение на първата част от регистрацията Ви може да се забави. Ако не го получите до 4 часа след регистрацията, проверете папката за спам и ако го няма, се свържете с нас чрез формата за контакт на нашия сайт или на podkrepa@nacionalenpanel.bg.

Някои от въпросниците на нашите клиенти не са съвместими с телефони и таблети, особено поради липсата на поддръжка за технологията Adobe Flash, както и поради размера на дисплея, който не позволява въпросникът да се покаже правилно. С развитието на мобилните устройства гамата от изследвания за тях непрекъснато се разширява, но не забравяйте, че засега повечето въпросници трябва да бъдат попълнени на настолен компютър или лаптоп.

Internet Explorer е остаряло приложение. Ако на компютъра си имате по-стара операционна система, препоръчваме Ви за работа с Българския национален панел да инсталирате браузър Mozilla Firefox. Друга алтернатива е например Google Chrome.

Моля, уверете се, че не използвате добавки към браузъра си като AdBlock (блокира реклами), NoScript (блокира JavaScript, Flash и други). Достатъчно е да ги изключите преди да започнете попълването на въпросника. Моля, имайте предвид, че някои от проучванията могат да бъдат стартирани само веднъж, за да се гарантира, че един и същи човек няма да участва в тях повече от един път. По тази причина е възможно да не успеете да заредите въпросник повторно.

Ако имате въпроси или проблеми, свързани с Българския национален панел, моля, свържете се с нас чрез формата за контакт или ни пишете на podkrepa@nacionalenpanel.bg.