Новини

1/3 от вас са задържани от липсата на други възможности, 43% от вас казват, че харесват работата си

1/3 от вас са задържани от липсата на други възможности, 43% от вас казват, че харесват работата си

В последното PR-проучване на ЕНП се интересувахме от вашата работна среда, особено доколко сте доволни от работния си екип, какво ви мотивира да останете на работа, но също и дали наскоро сте забелязали промени в работата си по отношение на използването на домашен офис.

Като цяло анкетирахме представителна извадка от 6198 респонденти от всички държави от ЕНП, 60% от които съобщават, че в момента работят на пълен или непълен работен ден, имат постоянна или временна работа или са самостоятелно заети.
В Чешката република само 14% от анкетираните работят в екипи от повече от 30 души, докато в Румъния тази цифра достига 32% от работещите участници. В сравнение с други страни от ЕНП, българите са по-склонни да работят заедно по двойки или тройки: до 19% съобщават за това. Работни екипи от 6–10 души също са често срещани, в тях най-често работят чехи (23%).
Повече от 2/5 от вас отбелязват, че на вашето работно място царят „приятелски отношения“, т.е. срещате се с колеги извън работното време, оценявате работната среда като приятна и обсъждате лични въпроси с колеги или познавате други членове на семейството на вашите колеги. Най-много приятели сред колегите има в работните екипи в Чехия (55%) и Словакия (51%). От друга страна, в Румъния (44%) и Унгария (38%) преобладават „професионалните отношения“, основани главно на взаимно сътрудничество, зачитане на работните роли и без обсъждане на личния живот. 9% от чехите описват отношенията си на работното място като „конфликтни“ и възприемат атмосферата на работното място като задушаваща, срещайки работни разногласия, както и лични спорове, и възприемайки комуникацията в екипа като недостатъчна.
По отношение на общата комуникация на работното място, повече от половината от вас се обръщат на "ти" към всичките си колеги. Това съобщават 79% от българите, 68% от поляците, но и 61% от словаците и 55% от чехите. В Румъния и Унгария, от друга страна, откриваме значително по-чести колективи, в които всички се обръщат на „Вие“, съобщават 26% от румънците и 19% от унгарците.

Също така искахме да знаем какво причинява най-голяма част от вашето недоволство от текущата ви работа. Не е изненадващо, че най-често посочваната причина е недостатъчното финансово възнаграждение (32%). Българите са най-малко доволни от заплатата си (38%), докато унгарците посочват тази причина много по-рядко (28%) в сравнение с други страни. Друга причина за недоволството е липсата на мотивиращи ползи (23%), която се посочва от до 1/3 от унгарците и 30% от чехите. Неразумното натоварване (работа под напрежение, стрес и др.) тревожи 18% от вас. Румънците изпитват най-голям натиск на работното място (22%), докато поляците изпитват най-малко (16%). Всеки десети чех и поляк е недоволен от своя шеф. Ръководството на компанията или ТОП МЕНИДЖМЪНТЪТ е причината за недоволството на 13% от чехите и словаците. 16% от унгарците и чехите се оплакват от липса на комуникация. Унгарците се оплакват най-вече от липсата на признателност (24%) и уважение (15%). Те също така са загрижени за дисбаланса между работата и личния живот (14%). 16% от българите и поляците са загрижени за липсата на възможности за по-нататъшно развитие в работата. Безсмислената бюрокрация (дълги процедури за одобрение) дразни най-много 16% от чехите.

Само 6% от вас се дразнят от съотборниците си, те най-много дразни чехите (8%). И какво точно те дразни най-много в тях? 17% от вас казват, че това е клюкарстване на други колеги зад гърба им; това, според вашите отговори, е може би най-популярният „спорт“ в Словакия (22%) и Чехия (21%), а най-малко популярен в Румъния (12%) и България (15%). 8% от вас се оплакват от звуците на вашите колеги, като изразителен смях, шеги, говорене на себе си и т.н. Колегите с лоша миризма развалят работната среда за 6% от вас; най-много в Унгария (8%) и най-малко в Чехия (3%). 5% от респондентите не могат да постигнат съгласие за подходяща температура в споделено работно пространство. Храната изчезва от общия хладилник за 2% от вас и най-много за унгарците (4%).
Въпреки че има много неща, които могат да ви разстроят на работното място, 71% от вас все още оценяват взаимоотношенията на текущото ви работно място като положителни (определено + сравнително добри). До 35% от българите ги смятат за определено добри.
Що се отнася до причините да останете на настоящата си работа, около 43% от вас казват, че ви харесва и намирате работата си за приятна и удовлетворяваща. Най-често това казват чехи (55%), словаци (48%) и българи (48%), най-рядко поляци и румънци (35%). Следващото най-често споменавано предимство на настоящото ви работно място е, че е близо до мястото, където живеете, така че местоположението ви подхожда (42%).

Повече от 1/3 от вас казват, че една от причините е фактът, че нямате много други възможности и ще ви е трудно да си намерите нова работа (35%). Най-склонни да се чувстват така са румънците (40%) и унгарците (39%), а най-малко българите (29%). Ползите мотивират да останат 23% от българите и 21% от румънците. Страхотният шеф също е причина, поради която 27% от поляците остават на работата си. Същият % от поляците остават заради екипа/колегите.
Добрите финансови награди задържат 30% от вас на текущата ви работа, най-често това са чехите (35%) и румънците (35%).
Някои работодатели може да се наложи да обърнат повече внимание на работата на своите служители и да подобрят механизмите си за контрол. Около 22% от респондентите казват, че остават на настоящата си работа и защото не са преуморени или защото никой не ги гледа какво всъщност правят. Тази цифра е значително по-висока в България (27%) и Полша (25%), докато в Румъния само 15% от заетите респонденти в проучването твърдят това. 12% от вас признават, че просто ги мързи да си търсят нова работа.

Напоследък също много се говори по темата за работата от дома – home office. Някои компании решиха, че е време да върнат служителите си на работното място и определят максимален брой дни на месец, в които можете да работите от вкъщи. 60% от работещите респонденти, които анкетирахме, ни казаха, че имат професия, която също им позволява да работят от вкъщи. От тях 17% казват, че работодателят им е ограничил работата от вкъщи през последните месеци.
Каква е ситуацията в домашния ви офис сега? От тези, чиято професия и работодател им позволяват да работят от вкъщи, до 28% изобщо не трябва да ходят на работното място и могат да работят само от вкъщи; най-често това са чехи (33%), а най-рядко - румънци (20%). Повече от 1/5 от вас могат да използват домашен офис по-малко от 3 пъти месечно, най-често в България (30%). 15% от вас могат да имат домашен офис най-много 2 дни в седмицата. Това правило е най-разпространено в Чехия (22%) и Унгария (20%).
Независимо къде работите, у дома, в офиса или в производствения цех, най-важното нещо е работата ви да ви доставя удоволствие.

‹ Обратно

Публикувано на 28.06.2024 г., 21:45:17