Новини

Повечето от вас все още помнят Международния ден на жената

Повечето от вас все още помнят Международния ден на жената

В кратко проучване, проведено през януари/февруари 2024 г. с 10 512 респонденти от Европейския национален панел, ние попитахме колко от вас биха празнували Международния ден на жената на 8 март тази година.

Попитахме за темата на Международния ден на жената в пет държави от ЕНП, а именно Словакия (N2607), Полша (N1060), Унгария (N1242), България (N2954) и Румъния (N2649).

Цели 82% от вас казаха, че няма да забравят този празник тази година и със сигурност ще отбележат този ден по някакъв начин или дори ще празнуват. Румънките могат да очакват най-много подаръци и внимание: до 92% от румънските панелисти планират да празнуват този празник. За разлика от това Международният ден на жената е най-малко популярен в Словакия, където 73% от анкетираните планират да го празнуват.
В България тази година ще го празнуват 82% от участвалите в проучването, в Унгария - 81% и в Полша - 79%. Много по-често празнуват респондентите ни с висше образование (86%).

Мнозина смятат, че този празник е дошъл при нас от „Изтока“. Вярно е обаче и обратното. Историята на този празник е свързана с началото на 20 век и движението за избирателно право на жените. Предполага се, че първото честване на Деня на жената е организирано от Американската социалистическа партия на 28 февруари 1909 г. в Ню Йорк. Този важен ден започна като инструмент на движението за правата на жените, за да привлече вниманието към проблемите на равенството, репродуктивните права, насилието и несправедливостта срещу жените. Първоначално датата не е фиксирана и се празнува в различни дни през февруари и март. Датата 8 март се установява едва след Първата световна война.
Едва 2% от анкетираните са на мнение, че този празник е реликва и забравен „комунистически“ празник, който не трябва повече да се празнува. Напротив, повече от 4/5 от анкетираните са на мнение, че жените заслужават своя специален ден в годината и затова трябва да се празнува.

Що се отнася до това кого планирате да зарадвате с цвете или малък знак на благодарност на този ден, това най-често са най-важните жени в живота ни - майките, които са посочени от до 70% от анкетираните. 32% от анкетираните ще със своя съпруга/партньора, а ако говорим само за мъже, то това са до 65% от анкетираните мъже. На внимание в този ден могат да разчитат и дъщери (25%), баби (24%), сестри (23%), свекърви (22%) и дори някои колеги/или шефове (12%). Този приятен обичай е най-популярен сред работните колективи в Полша (15%) и Румъния (14%).

Източник:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Mezin%C3%A1rodn%C3%AD_den_%C5%BEen
‹ Обратно

Публикувано на 7.03.2024 г., 18:27:50