Новини

Пускаме специална система за възнаграждение за респондентите, които не са успели да попълнят анкетата

Пускаме специална система за възнаграждение за респондентите, които не са успели да попълнят анкетата

Един от резултатите от тазгодишното проучване на удовлетвореността сред нашите респонденти в Чешката република, Словакия, Полша, Унгария и България беше въвеждането на нова тримесечна специална система за възнаграждение за респондентите, които не са успели да попълнят проучването, защото тяхната квота е била запълнена или защото са не отговарят на критериите за участие в проучването.

От обратната връзка, която ни предоставихте тази пролет относно въпросника за удовлетвореност на панела, става ясно, че сте много разочаровани от честите ситуации, в които се интересувате от участие в проучването, но не ви е позволено да го направите или участието ви е прекратено на началото на въпросника след някои въпроси за проверка. В този случай често получавате съобщението: „Съжаляваме, но имаме нужда от други респонденти за това проучване. Няма да бъдете възнаградени!” и 5 монети се кредитират във вашата сметка.

Предсрочното прекратяване на въпросника се дължи основно на две причини:

1. Вашата квота е пълна
Всеки клиент в проучването изисква определена извадка от хора. Тоест определен брой мъже, жени на определена възраст или образователна категория или в определен регион. Примерните категории могат да варират от пол, възраст, образование до използване на конкретен мобилен оператор, използване на определена банка или потребление на конкретен продукт. Да предположим например, че търсим 30 мъже с диплома за средно образование, на възраст 30-45 години, които имат личен акаунт в Česká spořitelna. Ако влезете в анкета и тя приключи преждевременно поради запълване на квотата, това означава, че вече сме достигнали необходимия брой от 30 мъже в тази конкретна категория в това проучване. Може би се чудите защо в този случай затваряме анкетата за тази категория и не събираме допълнителни отговори. Отговорът е лесен. Клиентът ни плаща само за предварително определен брой отговори/респонденти. Всички допълнителни отговори ще бъдат нежелана допълнителна цена за нашия панел.

2. Не отговаряте на условията за проучването
Друга причина вашият въпросник да бъде прекратен преждевременно е, че не отговаряте на условията за проучването. Например, ако ни трябват 20 жени на 20-30 години, които редовно купуват млечни продукти и имат поне едно дете под 5-годишна възраст, първо ще ви попитаме за пол и възраст. Ако отговаряте на условията, ще ви бъде зададен следващият въпрос. Следващият въпрос, който ще ви бъде зададен, е дали редовно купувате млечни продукти и ако да, значи продължавате напред. Следващият въпрос ще ви попита дали имате деца, колко и на каква възраст. Ако посочите, че имате дете, например на 8 години, тогава въпросникът ще бъде прекратен предсрочно и няма да бъде част от данните, които предаваме на клиента. Това е така, защото за анкетата ни трябват само жени с дете под 5 години и няма смисъл да задаваме допълнителни въпроси, тъй като това най-вероятно ще бъде оценка на продукти, предназначени за деца под 5 години. Може би се чудите защо просто не изпратим въпросника на жени с деца под 5 години, след като разполагаме с тази информация. Разбира се, предпочитаме анкетата на жени, които са ни казали в профилната си анкета, че имат деца под 5 години. Въпреки това, ако техните деца са пораснали и респондентите не са актуализирали профила си, те може вече да не отговарят на условията за проучването.

Надяваме се, че успяхме да ви обясним ясно как протича подборът за проучването и защо се случва предсрочното прекратяване на участието в проучването. Освен това решихме да възнаграждаваме на всяко тримесечие онези от вас, които не са успели да завършат проучването поради тези две причини.

Ако сте били изключени от проучването 2 пъти през тримесечието поради запълване на квотата или поради неспазване на условията на проучването, ние ще ви включим в списък, от който на случаен принцип ще изберем 50 респонденти само в България, чиито сметката ще бъде кредитирана със специална награда от 1000 монети.

Стартираме система от специални награди от второто тримесечие на 2023 г. За април, май и юни общо 598 респонденти от Българския Национален Панел, от които на случаен принцип избрахме 50, изпълниха условието за включване.
Списък на онези, които ще получат специална награда от 1000 монети в началото на септември, можете да намерите ТУК:

Надяваме се, че тази специална награда ще ви достави известно удовлетворение поради факта, че не успяхте да завършите изследването. И не забравяйте, че скоро ще оценим юли, август и септември. Ще ви информираме за резултатите по имейл, в НОВИНИ на нашия уебсайт и във FACEBOOK.

‹ Обратно

Публикувано на 11.09.2023 г., 15:04:01