Новини

Засушаване, плевели или охлюви? Разбрахме какво тревожи градинарите тази година

Засушаване, плевели или охлюви? Разбрахме какво тревожи градинарите тази година

Есента е и краят на градинарския сезон и в юлско проучване сред нашите респонденти във всички страни от ЕНП разбрахме какво ви тревожи най-много тази година и как се справихте с него.

До 70% от респондентите, които са участвали в нашата анкетна, градинарстват поне от време на време. Тази дейност е най-популярна в Словакия, където до три четвърти от участниците в проучването поне понякога се грижат за градината си. Градинарството също е много разпространено в Румъния (74%), България (71%) и Чехия (70%). Малко по-слабо е популярен в Полша (65%) и Унгария (60%).
72% от нашите респондентки-жени се занимават с градинарство, докато само 62% от анкетираните мъже се занимават с градинарство. Най-често това са хора на възраст 30-50 години (73%) и хора с висше образование (72%).

Както всяка година, тази година градинарите се сблъскаха с период на тежка суша и липса на валежи, с който се бориха 44% от нашите анкетирани, най-много в Чехия (53%) и Полша (54%). Изобилието от плевели е проблем за 45% от анкетираните тази година, особено в Румъния (59%), Словакия (53%) и България (52%).
Докато листните въшки причиниха най-много щети на градинарите в Полша (52%), България (47%) и Унгария (46%), градинарите в други страни претърпяха значителни щети от охлюви тази година. Нашите респонденти трябваше да се борят с тях най-много в Полша (49%), Словакия (42%) и Чехия (42%). Ето защо тази година разгледахме по-подробно различните начини за борба с охлювите и кои според вас са най-ефективни, въз основа на собствения ви опит.
Повечето от вас са се опитвали да се отърват от охлюви ръчно (47%), като сред тях мнозинството са чехи (50%). 39% от вас са решили да използват химикали, в Чехия това е почти половината от анкетираните.

Поръсете утайка от кафе върху почвата? Звучи доста нетрадиционно, но дори това „оръжие“ е използвано от почти една четвърт от нашите градинари, най-често в Румъния (36%) и Унгария (33%). Около 1/5 от вас са решили да защитят реколтата си, като засадят билки (лавандула, салвия, розмарин), които не харесват охлювите, и като накълцат черупки от яйца. Почти всеки десети градинар от нашия панел поръси почвата с дървени стърготини или кора или полива градината само рано сутрин с надеждата, че това ще отблъсне охлювите.
Кое от всичко това според вас е най-ефективно? Повечето от вас надеждно са се отървали от охлюви благодарение на химикалите, повече от 1/3 от анкетираните (36%), занимаващи се с градинарство, казват това, най-често това са чехи (42%).

Тази процедура вероятно не би била съгласна с мнозинството от унгарските градинари, които са най-малко склонни да прибягват до този метод за премахване на охлюви в градината (16%). Вие също оценявате ръчното събиране като ефективен, макар и доста трудоемък метод (26%). 6% от вас са убедени, че най-ефективни са утайката от кафе или засаждането на билки. 5% от нашите градинари пускат пилета или други домашни птици в полетата си, а 4% казват, че счупените черупки на яйца прогонват охлювите от вашата градина.

Проучването е проведено сред респондентите на ЕНП; общо = N11156, CZ=N4453, SK=N1388, PL=N1719, HU=1064, BG=N2012, RO=N519, респонденти на възраст 18-59, юли 2023 г.
‹ Обратно

Публикувано на 25.09.2023 г., 20:31:55