Тази година Великден ще се чества малко по-различно от обикновено

Тази година Великден ще се чества малко по-различно от обикновено

Български национален панел е част от мрежата на Европейските национални панели, която оперира в 5 държави – Чехия, Словакия, Полша, Унгария и България. Проучването на тема „Великден“ се проведе в тези 5 страни в периода 17 - 22 март 2021г.

Дните около Великден се свъзват с добро настроение, срещи с близки, вкусна храна, топло време и с посрещането на пролетта. Всички сме добре запознати с този светъл празник, но тази година ще се чества малко по-различно (предвид продължаващата пандемична обстановка). В този ред на мисли, 22% от участвалите в изследването - членове на Български национален панел - споделиха, че ще честват Великден по-различно в сравнение с минали години и то до голяма степен. Почти толкова (25%) също споделят, че тази година празникът ще е малко по-различен, но не чак толкова. За останалите 53% не се очертава да има промяна в начина на празнуване в сравнение с минали години.

Днес мнозинството от българите честват Великден (95%). Само 5% споделят, че не го празнуват, като по-голяма част от тях са го чествали поне в детството си или миналото.

Много от нас се включват в обичайните дейности, характерни за този празник, като боядисване на яйца (96%) и приготвяне на козунаци, други печива и сладки (79%), като и двете дейности се извършват по-често от жените, отколкото мъжете. По този повод се срещаме и с близки(74%), обичаме да печем агнешко или друг вид месо (70%) и си взимаме върбови клонки на Цветница (65%), като последните две се извършват по-често от респондентите на възраст от 55 години нагоре.

Най-много обичаме традициите и обичаите, срещите с близки и същността на християнския празник

Какво най-много обичаме, което се свързва с Великден? Повечето от нас се радват на традициите и обичаите, свързани с този празник (71%), на възможността да се съберем с близките (67%) и на това, че е светъл християнски празник (61%), като споменатите са най-ясно изразени сред възрастовата група 55+.

Някои чакат с нетърпение настъпването на пролетта (54%), а други са в очакване на празничната атмосфера, която Великден създава (50%). Не на последно място са и хората, които обичат да се отдават на вкусната храна (34%). Храната се споменава значително по-често от мъжете, както и от младите на възраст от 15 до 24 години.

Обичаме да се борим с яйца!

Обичаят на борене с яйца е популярен сред българите - 95% от нас са привърженици! Традициите, свързани с Великден, варират в различните страни, в които се проведе изследването. Например, нашият обичай на борене с яйца няма да се срещне в Чехия, Словакия, Полша или Унгария, но пък там хората ходят на така нареченото „koledování”. Въпреки това съществуват различни вариации в отделните страни и региони. Докато хората в Чехия и Словакия се разхождат с плетени върбови клонки с панделки и дори на места се поливат с вода, в Полша и Унгария тази традиция се свежда само до поливане с вода.

Когато сравним популярността на гореспоменатитеобичаи в отделните страни, в България обичаят на борене с яйца е най-полулярен – 95% го харесват! Традицията koledování” се харесва от 67% от поляците, 60% от чехите и значително по-малко от словаците (43%) и унгарците (42%).

„Европейските национални панели“ е дъщерно дружество на изследователските агенции Nielsen Admosphere, NMS Market Research и STEM/MARK. То обединява националните панели на Вишеградската четворка и България, които общо надхвърлят 100 000 на брой респонденти.