По-малко от половината от вас са алергични към някоя от коледните песни

По-малко от половината от вас са алергични към някоя от коледните песни

Останалите могат да се наслаждават на коледните песни. Докато в Чехия, Словакия и Унгария местните песни са сред най-досадните коледни песни, в Полша и България най-досаните коледни песни са световни заглавия на английски, които се пускат масово по целия свят.

Макар че Коледа означава нещо различно за всеки от нас, ние наблюдаваме различни обичаи у дома, за които ни се напомня по разнообразен начин няколко месеца преди самата коледа. Дали чрез коледната украса в магазините, рекламните предложения за коледни подаръци или звучащите навсякъде коледни пожелания и песни. Колкото и да е нормално да харесваме зимните празници, понякога на всеки му идва в повече. Затова ви попитахме кои коледни песни ви правят по-скоро нещастни, отколкото „щастливи и весели“. Във всяка страна, предложихме 10 добре познати коледни песни – 5 чужди (основно на английски) и 5 типични за конкретната страна.

Въпреки че във всички страни, покрити от European National Panels, освен Унгария, около половината от вас декларират, че нямат нищо против коледните песни, има също и такива сред вас, на които им омръзнало да слушат някои от тези песни – малко под половината (47-49%), а в Унгария почти три пети от всички запитани. Делът на нехарестващите поне една коледна песен варира по полова принадлежност: в почти всички страни от нашия панел мъжете са по-склонни да възприемат някои коледни песни за досадни, отколкото жените. Най-голямо по този признак се наблюдава в България (54% от мъжете срещу 40% от жените се оплакват от някоя коледна песен). Изключение прави отново Унгария, където противоположната констатация е вярна: жените (63%) са по-склонни от мъжете (53%) да възприемат поне една коледна песен досадна.

Коя от посочените коледни песни не можете повече да търпите да бъде пускана

на Коледа и даже не искате да я чувате?

Най-непопулярните коледни песни според страната

Респондентска база: общо население 15+, N варира според страната

В Унгария, Словакия и Чехия вие най-често се изказвате против местни песни. По-конкретно в Унгария, песента Add tovább на Csondor Kata печели първенството по непопулярност, близко след нея на второ място е местната песен A Mikulás szánja на Szandi. В Словакия, негативната класация печели рок версията на местната песен Poďme bratia do Betlehema на Tublatanka, а в Чехия, начело е местната песен Promises to be fulfilled at Christmas на Janek Ledecký. В Полша и България от друга страна, на хората най-често не им харесва да слушат чужди коледни класики, като хитът от 80-те Last Christmas на британското поп дуо Wham! (номер 1 в Полша) и другия такъв от 90-те All I Want for Christmas Is You на американската певица Mariah Carey (номер 1 в България). В България, все пак песента Бог се роди, Коледо на българското певческо дуо Богдана Карадочева и Васил Найденов е на второ място – с малка разлика от само няколко десетини от процента – като тази песен е също и най-често посочваната от българските жени като песен, която не искат да чуват.

Номер 1най-често споменаваната непопулярна коледна песен [1]

Респондентска база: общо население 15+, N варира според страната

Ако вземем за сравнение само петте международни песни, които избрахме като главния списък от добре познати коледни заглавия за всички страни, включени в проучването на European National Pannels, можем да видим, че непопулярността на всеки от тези хитове се различава леко между държавите. Най-непопулярната песен изглежда е Last Christmas (Wham!), която е най-лошата взета средно сред всички респонденти и винаги присъстваща в топ 3 за всяка страна. Също наблюдаваме, че непопулярността на All I Want for Christmas Is You (Mariah Carey) в Словакия или Happy Xmas (John Lennon and Yoko Ono) и Feliz Navidad (José Feliciano) в Унгария е близо една пета.

Непопулярни коледни песнисравнение на чуждите заглавия

Респондентска база: общо население 15+, N варира според страната

[1] Image source: discogs.com and pinterest.com